Voorkeurshouding en afplatting van de schedel


Al een aantal jaren wordt het advies gegeven om kinderen op de rug te laten slapen. Dit heeft er toe geleid dat het aantal zuigelingen dat sterft aan wiegendood sterk is afgenomen. Helaas heeft het er ook toe geleid dat steeds meer zuigelingen een voorkeurshouding en een platte en/of scheve schedel hebben. Meestal ontstaat de voorkeurshouding door eenzijdig hanteren, dit wil zeggen dat het kindje vaak op dezelfde manier wordt gedragen, in de box wordt gelegd, wordt verzorgt en wordt opgepakt. Wanneer het hoofd van het kindje veel in dezelfde houding ligt kan er een afplatting van de schedel ontstaan, doordat de schedel (vooral in de eerste maanden) nog erg zacht is. Een scheve afplatting van de achterzijde schedel wordt ook wel ‘plagiocephalie’  genoemd en een rechte afplatting van de achterzijde van de schedel wordt ‘brachycephalie genoemd.

Het consultatiebureau stuurt een ouder door naar de kinderfysiotherapeut, wanneer de reguliere adviezen niet voldoende helpen. Ook kan een ouder op eigen initiatief een afspraak maken bij de kinderfysiotherapeut. Soms wordt door de kinderarts of huisarts doorverwezen. De kinderfysiotherapeut meet de mate van afplatting van de schedel (doormiddel van de plagiocephalometrie), daarnaast beoordeeld ze de voorkeurshouding.

Na het onderzoek kan de kinderfysiotherapeut veilige adviezen geven om de voorkeurshouding en de afplatting te verminderen. Dit zijn adviezen gericht  op:

  • Houding en hantering van de zuigeling
  • Plaatsing van het bed, box, aankleedkussen etc.
  • Stimuleren van de motorische ontwikkeling en hoofd en rompbalans

Ons laatste nieuws


Blijf altijd op de hoogte

03 oktober 2018

COPD behandeling

Vergoeding per 1 januari 2019

Lees meer

10 januari 2018

Behandeling van heup en knie artrose

Heup en knie artrose vanaf 2018 in de basisverzekering

Lees meer

10 januari 2018

Psychosomatische fysiotherapie

Afgeronde studie Psychosomatische fysiotherapie

Lees meer

Foto's


Bekijk onze praktijk