Voorkeurshouding en afplatting van de schedel


Al een aantal jaren wordt het advies gegeven om kinderen op de rug te laten slapen. Dit heeft er toe geleid dat het aantal zuigelingen dat sterft aan wiegendood sterk is afgenomen. Helaas heeft het er ook toe geleid dat steeds meer zuigelingen een voorkeurshouding en een platte en/of scheve schedel hebben. Meestal ontstaat de voorkeurshouding door eenzijdig hanteren, dit wil zeggen dat het kindje vaak op dezelfde manier wordt gedragen, in de box wordt gelegd, wordt verzorgt en wordt opgepakt. Wanneer het hoofd van het kindje veel in dezelfde houding ligt kan er een afplatting van de schedel ontstaan, doordat de schedel (vooral in de eerste maanden) nog erg zacht is. Een scheve afplatting van de achterzijde schedel wordt ook wel ‘plagiocephalie’  genoemd en een rechte afplatting van de achterzijde van de schedel wordt ‘brachycephalie genoemd.

Het consultatiebureau stuurt een ouder door naar de kinderfysiotherapeut, wanneer de reguliere adviezen niet voldoende helpen. Ook kan een ouder op eigen initiatief een afspraak maken bij de kinderfysiotherapeut. Soms wordt door de kinderarts of huisarts doorverwezen. De kinderfysiotherapeut meet de mate van afplatting van de schedel (doormiddel van de plagiocephalometrie), daarnaast beoordeeld ze de voorkeurshouding.

Na het onderzoek kan de kinderfysiotherapeut veilige adviezen geven om de voorkeurshouding en de afplatting te verminderen. Dit zijn adviezen gericht  op:

  • Houding en hantering van de zuigeling
  • Plaatsing van het bed, box, aankleedkussen etc.
  • Stimuleren van de motorische ontwikkeling en hoofd en rompbalans

Ons laatste nieuws


Blijf altijd op de hoogte

17 januari 2017

Longnetwerk Emmen en Omstreken

Fysiotherapie Emmermeer is aangesloten bij het Longnetwerk Emmen en Omstreken

Lees meer

04 november 2014

Psychosomatisch Fysiotherapie

Sinds september 2014 is mevrouw S. Spoor begonnen aan een nieuwe opleiding master Psychosomatisch Fysiotherapie. De opleiding kent een duur van 3 jaar en is een…

Lees meer

23 oktober 2013

Geslaagd!

Fysiotherapie Emmermeer beschikt sinds kort over extra expertise en specialisatie. Rients Eising en Stephanie Harm-Heijne zijn beide geslaagd voor hun Masters...

Lees meer

Foto's


Bekijk onze praktijk