Claudicationet en etalagebenen (Claudicato intermittens)


Het Claudicationet is een zorgnetwerk dat patiënten, fysiotherapeuten, huisartsen en vaatchirurgen met elkaar in contact brengt. Claudicationet streeft naar transparante en hoogwaardige zorg voor alle patiënten met etalagebenen (Claudicatio intermittens) in Nederland.  

Tijdens het lopen hebben de beenspieren meer zuurstof nodig dan in rust. Zuurstof wordt door bloedvaten (de slagaders) aangevoerd. De klachten ontstaan doordat bij etalagebenen de slagaders van het been door aderverkalking vernauwd zijn. De vernauwing zorgt voor een verminderde aanvoer van bloed en dus van zuurstof naar de beenspieren. Dat zorgt voor pijnklachten tijdens het lopen, in uw voet, kuit, dijbeen of bil, afhankelijk van de plaats van de bloedvatvernauwing. Als u stilstaat, komen de spieren tot rust en kan het zuurstoftekort worden aangevuld. De klachten nemen dan weer af. Bij extra inspanning, bijvoorbeeld tempoversnelling, zullen de klachten eerder optreden omdat er dan meer zuurstof wordt gevraagd.

Doordat lopen pijn gaat doen, gaan veel mensen met etalagebenen minder lopen. Dit is bedoeld om klachten te vermijden. Looptraining onder begeleiding van de fysiotherapeut kan daarom heel effectief zijn. Onder deskundige begeleiding leert u het lopen weer op te bouwen en u kunt steeds verder lopen zonder pijn.

Fysiotherapie Emmermeer is aangesloten bij het ''Claudicationet" landelijk netwerk looptherapie middels collega Robert Bontekoe.