Longnetwerk en COPD


Het longnetwerk is opgericht voor mensen met longaandoeningen, zoals COPD of Astma. Bij longaandoeningen functioneren de longen niet optimaal. Het ademen gaat dan moeilijker waardoor iemand met een longaandoening vaak minder energie heeft, kortademig is en steeds meer beperkingen ondervindt in het dagelijks leven.

De afkorting COPD staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease (Chronische obstructieve longaandoeningen) en is een verzamelnaam voor longaandoeningen die zich kenmerken door een vernauwing van de luchtwegen die niet of niet geheel omkeerbaar is.

Fysiotherapie kan u helpen uw conditie op peil te brengen door inspanningstraining en spieroefeningen. Heeft u problemen met slijm opgeven, dan kan de fysiotherapeut u helpen met het aanleren van een effectieve manier van slijm losmaken en huffen en/of hoesten. Ademoefeningen kunnen helpen de kortademigheid te verminderen.Typische verschijnselen van COPD zijn hoesten en slijm opgeven. Kortademigheid bij inspanning is een ander veel voorkomend verschijnsel bij patiënten met COPD.

Robert Bontekoe is gespecialiseerd in het begeleiden van patienten met COPD en is aangesloten bij het Longnetwerk Emmen en omstreken.